Feminism vs. Maskulinism = Familjism?!

Feminism är nånting jag har tagit upp titt som tätt. Det finns även ett viktigt begrepp som heter maskulinism. Diskriminering sker mot båda könen, och ibland är det lätt att stirra sig blind på feminismen då kvinnorna först på senare tid börjat komma ikapp. För hundra år sedan fick inte kvinnor rösta. Hur sjukt är inte det?
Skillnaden mellan maskulinism och feminism, är att maskulinism är namnet på en filosofi som utgår från att män på olika sätt diskrimineras i samhället på grund av sin könstillhörighet.

Den feministiska tankerörelsen har sitt ursprung i den franska revolutionens  tankar om alla människor ska ha lika rättigheter. Sedan dess har rörelsen genomgått tre olika vad man brukar kalla vågor. Den första vågen karakteriseras av kampen för lika rättigheter och rösträtt, den andra vågen karakteriseras av uppvärderandet av kvinnan och den tredje av motpartens nedvärderande och utsuddandet av könsgränserna.
Jag satt nu på internet och läste på lite om maskulinism, och får dels en känsla av att deras budskap borde spridas mer, att man inte är en mansschauvanist om man skulle kalla sig maskulinist utan i grund och botten bara predikar för jämlikhet. Men likt katolska präster så smutsas målet ner av de medel som ibland används.


Vissa argumnet är förståeliga och dessutom är det absurt att de praktiseras, såsom:

  • Att kvinnor vinner runt 90% av vårdnadstvister gällande barn och boende(SCB).
  • Att barnbidraget automatiskt går till kvinnan. Vid barnafödsel utanför äktenskap, står kvinnan som ensam vårdare. Därefter kan hon efter eget tycke välja att låta fadern ta del i vårdnaden eller inte. Fadern blir alltid underhållsskyldig. Endast då paret är gifta delas vårdnaden automatiskt vid barnets födsel. Vid kvinnans automatiska ensamma vårdnad får fadern inga föräldraförsäkringsdagar. Ouch. Den här måste också göra ont:
  • En man som i god tro varit fader utan att genetiskt vara fader åt ett barn och därmed varit skyldig att betala underhåll i 18-21 år, har inte rätt till retroaktiv ersättning för dessa kostnader, trots att kvinnan haft kunskaper om vem den riktiga fadern var redan från början. Vilka svin kvinnor kan vara.

    Jag anser egentligen att begreppen feminism och maskulinism borde skrotas båda två. De vill uppnå samma saker, jämlikhet. Borde egentligen bara använda det ordet, hade det inte varit så utslitet. Ibland kan det kännas som att maskulinism bara häver ur sig påståenden för att motverka arbetet dit. Eller ska jag säga vissa anhängare av maskulinismen, för maskulinism i sig är ingen direkt bov.
    Exempel såsom;
  • Män dör i genomsnitt 3 år tidigare än kvinnor men måste trots detta faktum arbeta till samma pensionsålder som kvinnor.
  • Män diskrimineras i skola. I genomsnitt får pojkar betydligt sämre betyg gentemot flickor, för samma prestationer.

  • Man kan inte förutse hur länge någon kommer vara vid liv, skulle det gå, skulle säkert en motion läggas fram angående nedsatt pensionsålder. Individuellt. inte könsligt, då man inte kan generalisera ett kön (hur mycket jag än vill utropa män som svin kan jag tyvärr inte det).
    När det gäller påstående nr 2, skämtar dom? Kvinnor diskrimineras i skola, pojkar får betydligt mer uppmärksamhet. Det är kanske därför de får sämre betyg, uppenbarligen gör det "bara" ett lika bra jobb som tjejerna efter betydligt mer hjälp på traven...?

    När min mormor föddes 1912 var hon inte lika mycket värd som en man, inte intellektuellt i alla fall. När hon dog 2005 så var hon det inte heller, vad än politikerna säger. När jag dör hoppas jag att jag på alla nivåer räknas vara likvärdig en man, och vice versa.


    Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Maskulinism


    Kommentarer
    Postat av: Anonym

    visste inte ens att det fanns ngt som hette maskulinism.

    2008-08-15 @ 09:59:23

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress:

    URL:

    Kommentar:

    Trackback